sobota 31. prosince 2016

Konec roku za dveřmi...

...tak ho pojďme jako každý rok znepříjemnit domácím i lesním zvířatům, starým lidem a miminkům!

Mluvím o všudypřítomných a oblíbených petardách, ohňostrojích a podobných bouchacích věcech, které podle mého názoru udělají víc škody než užitku. Obecně si myslím, že přelom roku by se dal oslavit mnohem mírumilovněji a smysluplněji než barevnými obrazci na půlnoční obloze (kdyby to aspoň začalo až o půlnoci, že), které sice můžou vypadat hezky, ale pro mě tato aktivita přináší mnohem víc proti než pro. 

První problém jsou zmatená lesní zvířata žijící blíže k městu. Často vyděšeně vybíhají z lesa na silnici a mohou způsobit vážné dopravní nehody. A pokud ne, ta obrovská vlna stresu na jejich organismus také není nic dobrého. 

Stejně to mají i domácí zvířata, hlavně psi, kteří mají několikanásobně citlivější sluch než lidé, proto každý rok nepředstavitelně trpí. A já každý rok musím své třesoucí se psi, kteří jsou na uspávací injekci od veterináře už moc staří, uklidňovat (letos už bohužel jen jednoho), že není konec světa, to jenom parta opilých bláznů má jiné představy o zábavě než já. (Nutno podotknout, že to ta němá tvář úplně nechápe.)

Pak jsou tu staří lidé a malá miminka. Můžete namítnout, že staří lidé to přeci vždycky nějak přežijí, jsou na to zvyklí. (To by platilo v případě, kdyby lidé nedělali svoje ohňostroje, ale sešli se na náměstí. Ono když člověku s kardiostimulátorem bouchnete pár petard kousek od domu, tak vám určitě poděkuje.) A mimina že to zaspí? Možná, ale nepřejte si, aby se probudila. Protože tenhle rachot by všechny petardy bez problému přehlušil. 

A v neposlední řadě tu máme samotné milovníky této hlasité a naprosto zbytečné zábavy. Protože nejlepší historky přeci začínají slovy: "Pamatuješ jak jsme šli bouchat petardy, mně to urvalo ruku a Honzu zabilo? To byly časy, někdy si to zopáknem!" 


Z těchto důvodů si myslím, že organizované ohňostroje na náměstích a zrušení prodeje ohňostrojů a petard civilistům by byl logický kompromis, který je ale v naší společnosti nemožný. 


 Co si myslíte o ohňostrojích vy? Díky za přečtení a krásný nový rok!  

6 komentářů:

  1. To je velmi zajímavý postoj a článek. Sama nemůžu říct, zda jsem vysloveně pro nebo proti, asi jsem zaujala takový neutrální postoj. Je to i díky tomu, že naše rodina tyhle věci už vůbec nekupuje. Bez takový drahý zábavy se klidně obejdeme:D Možná mě ještě napadá jako proti znečištění ovzduší. Jinak k těm psům, teď máme téměř měsíc doma tří měsíční štěně, tak jsme zvědaví, jak na to bude reagovat. Zatím, když je doma, tak to ty stěny tak nějak utlumí a nevěnuje jim pozornost, ale venku byl stres znát. To ale asi nepochopí někdo, kdo žádný vztah k zvířatům nemá.
    Ale jsem ráda, že jsi načala nějaký vcelku nový téma, určitě je to něco k zamyšlení :) A jinak přeju krásný nový rok! :)
    www.lucastirska.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář i za přání, taky přeji hezký rok :) CTG

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Mě osobně ohňostroj nevadí, ráda se dívám, ale když je hodně blízko, tak si musím zacpat uši. V naší malé vesnici většinou pouští pár lidí ohňostroj na návsi a jen chvíli. Musím říct, že žádní psi včera nekňučeli, ale náš bývalý pejsek to opravdu neměl rád a museli jsme ho zavírat jinam. Tak uvidíme, jak to dopadne.
    Travel and fun with Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já včera se svým šílejícím psem strávila dokupy asi hodinu na schodech, co nejdál od oken a dvěří a musím říct, že kdybych nevěděla co to je, tak se těch ran bojím taky. Nejvíc mě dostává, že to pouští lidi, který ty psy mají taky. Nad jejich ohleduplností mi zůstává rozum stát. CTG

      Vymazat
  3. Zareagoval na to i Fattypillow, že mu to vadí. A samozřejmě lidi reagovali tak, že to jednou ti psi přežijí... Jeden den? Tím myslíte měsíc a půl?
    (Kdyžtak se podívej pokud se chceš pobavit, protože takový argumenty člověk ještě neviděl...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fattypillowa nesleduju, ale možná se mrknu.
      Já bych upřímně chtěla vidět reakci těch lidí ve stejných podmínkách, jako mají zvířata - mít několikanásobně citlivější sluch, nevědět co se děje, ani proč se to děje a kdy to přestane a být celkově vystresovaní na maximum. To přeci jednou za rok pár dní v kuse taky přežijí. CTG

      Vymazat