úterý 27. prosince 2016

Méně je někdy více...?

Miluju pohádky. Miluju je tak moc, že kdybych si měla vybrat mezi životem v psychické rovnováze, s dostatkem peněz a lásky a životem v pohádce plné nadpřirozených bytostí a kouzel, volím bez zaváhání pohádku. A to jsem švorc. A šílenec. 

Z důvodu své neskonalé lásky k pohádkám si cením snahy České televize tvořit každý rok tři nové výtvory za účelem nasycení hladových duší všech, co jsou na tom podobně jako já. Letos jsem si ovšem pokládala otázku, zda-li na známém rčení, že méně je někdy více, přeci jenom něco není. 

Štědrovečerní pohádka Pravý rytíř nebyla špatná. Příběh byl originální a docela i vtipný, pokud se to bralo z pohledu, že je ta dnešní mládež neschopná i sama vysvobodit princeznu ze zajetí. Lukáš Vaculík byl v roli přehnaně starostlivého a akčního otce věrohodný, stejně jako Jan Komínek, který pacifistického syna hrál taktéž dobře. A v každé správné pohádce nemá chybět komická postavička, takže i Trpaslík byl vítán. Trochu mi vadil velký podíl zmíněného otce na vysvobození samotné princezny, ale budiž mu odpuštěno, toho záporáka by asi jinak jeho syn neporazil. 

Když jsem viděla ukázky na Slíbenou princeznu, nadšená jsem nebyla. Pravá Zlatovláska se Štěpánkem a Peškem byla, je a bude jen jedna, proto mi její napodobenina s Cinou v hlavní roli nejprve moc sympatická nebyla. Po zhlédnutí jsem ale musela ocenit určitou originalitu i vtipnost zasazení děje do přímořské oblasti a přidání dalšího záporáka v podobě piráta Dolanského. A ačkoli je těžké natočit něco úplně nového v případě, kdy kostra filmu musí zůstat stejná, myslím, že se tvůrcům podařilo dodat dostatek originálních zápletek (otázka, zda byly vtipné, či pouze facepalmové) a jsem asi jedna z mála, které pohádka nevadila. 

Pohádku Zázračný nos mi už z principu zkazil český dabing, který mám v poslední době ráda méně a méně, zvlášť v případě, kdy předabováváme naše slovenské sousedy. Nos princezny jí na kráse a půvabu tolik neubral, ale budiž. A pravdou je, že voňavkářství se v žádné pohádce ještě neobjevilo, to bych musela vědět. Stejně tak zaujaly modernosti v podobě Miss mokrého trika, což byl možná trochu risk, ale co v dnešní době v filmové tvorbě není. Zázračný nos jsem sice nedokoukala celý, ale tím spíš mohu říct, že na tuhle pohádku bych se znovu podívala. Možná. Někdy. 

Tímto článkem jsem se chtěla zamyslet nad tím, jestli by přeci jenom nebylo lepší vytvořit na Vánoce jednu krásnou pohádku, která se zařadí na seznam oblíbené české tvorby, ke které se budou děti i dospělí léta rádi vracet. Protože dělat tři víceméně průměrné pohádky by se nemuselo z dlouhodobého hlediska vyplácet. 



Jaký máte na nové pohádky názor vy? Díky za přečtení :)


10 komentářů:

  1. Hodně trefný článek, mám podobný názor. Z pohádek se mi nejvíce líbil Pravý rytíř. Co se týče novějších pohádek, které se mi vryli do paměti musím zmínit Kouzla Králů, Anděl páně nebo Peklo s princeznou, v hlavě mi utkvěla i pohádka z minulých Vánoc Svatojánský věneček díky skvělému Ivanu Trojanovi, už se na ní zítra těším.
    Travel and fun with Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Jak je někde Trojan, automaticky to tomu přidává na hodnotě! :D CTG

      Vymazat
  2. Já mám názor podobný jako ty. Pravý rytíř byl poměrně dobrý, i když mi to místy trochu připomínalo Statečného kováře nebo Nebojsu ale budiž. Na onu "zlatovlásku" jsem se celkem i těšila protože mám Cinu i Dolanského jako herce moc ráda, ale bylo to opravdové sklamání. Neříkám že to byl naprostý propadák nebo tak něco, ale hlavně kostými a ty "zlaté" vlasy mě celou dobu neskutečně iritovali! No a včerejší pohádka byla ze všech tří podle mě asi nejlepší. Mělo to vtip, zápletku,.. bylo to vcelku originální a neokoukané. S dabingem máš naprostou pravdu, slovenština je přece skoro stejná a na slovenských programech dávají české znění úplně normální. Dnes jsem Zázračný nos viděla v originále a bylo to mnohem lepší a užila jsem si to o dost víc! :)

    Jinak u mě z českých pohádek vedou rozhodně Kouzla králů, Tajemství staré bambitky a Korunní princ z loňska :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Korunní princ mi loni utekl, viděla jsem ho včera a moc jsem se nasmála. Je opravdu skvělý :) CTG

      Vymazat
  3. Já viděla jen Zázračný nos - příběh byl docela originální, opravdu voňavkářství se v pohádkách snad ještě neobjevilo. Ale dabing mi rval uši a to, že princ na konci ukazoval princezně plán zahrad na tabletu, byla už taková "třešnička na dortu" :(

    OdpovědětVymazat
  4. Viděla jsem z nich jenom Zázračný nos... celkový dojem dobrý, ale v hlavě mi nějak zvlášť neutkvěla. Z minulých let mám ráda třeba Kouzla králů, Tajemství staré bambitky, Peklo s princeznou a ze starších S čerty nejsou žerty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Kouzla králů i Bambitka vznikly v období, kdy pohádek nevznikalo každoročně tolik. To taky o něčem svědčí :) CTG

      Vymazat
  5. Ono je to takové sporné. Před chvílí jsem narazila na zamyšlení, že se tyhle pohádky líbí docela často dospělým, ale ne dětem. Pro děti jsou plné nelogičností, které dětská mysl nedovede odpustit.
    Já osobně nové pohádky moc nemusím. Je jich jen pár, na které se ráda podívám znovu a úplně vpředu je Tajemství staré bambitky. Je pěkná, trefná, roztomilá a není překombinovaná. Ještě se mi líbila Láska rohatá a Duch nad zlato, i když netuším, jak bych se k nim stavěla jako dítě. Z letošních jsem viděla jen Pravého rytíře a tak nějak neurazila ani nenadchla. Zato loňský Korunní princ mě tak štval, že jsem si to pamatovala i letos při repríze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přitom zrovna v Bambitce je ukrytých mnoho vtipů pro dospělé. Stejně tak v Korunním princi, ale do toho jsem se zamilovala, podle mě je skvělý :)
      Je pravda, že se tvůrci snaží natočit něco, co by se líbilo dětem i dospělím a to je často kámen úrazu. CTG

      Vymazat