pátek 20. února 2015

Den bez elektřiny

Mnoho lidí na otázku, zdali by byli schopni jeden den vydržet bez jakéhokoli přísunu elektrické energie, odpoví ano. Myslí si totiž, že když to kdysi zvládli naši předci, zvládli bychom to taky. Ale je tomu skutečně tak?
Já osobně si to představit nedokážu. Ráno vstanu a v prvních několika minutách použiji mobil, varnou konvici i lednici. Nesmím zapomenout na meteostanici na měření teploty či několik žárovek, které každý z nás rozsvítí, i když jejich světlo vlastně tak úplně nepotřebuje. Muži si pak oholí tvář elektrickým strojkem a ženy využijí aplikace na svém mobilu aby si odbyli desetiminutový ranní fitness program, jenž naše babičky měli v podání ranního krmení domácího zvířectva.
Do školy, ve které se většinu času vzděláváme za pomocí počítačů a jiné techniky, dorazíme autem či autobusem, ve kterém hlasitě vyhrává rádio a většina lidí místo povídání mezi sebou raději kouká na maličké obrazovky věci, kterou nosí celý den u sebe. Nemůžou bez ní totiž být.
Stejně tak o přestávkách jsou tyto přístroje vždycky po ruce a tragédie největšího kalibru je zaheslovaná wifi. Ostatně, i náš prospěch a absence už se zapisuje do elektronických výmyslů posledních desetiletí, které už nejdou ukrást a schovat jako kdysi třídní kniha. Ovšem v případě talentu či umu jdou snadněji přepsat.
Jakmile se dostaneme zpět domů, zapneme televizi, počítač i přehrávání písniček na mobilu a s pomocí zvukové kulisy se učíme, či se jen tak snažíme vnímat všechny tři věci naráz a přitom plýtváme tolik energie.
I když pak jdeme ven na procházku, nebo jenom trávíme čas s přáteli a s rodinou, sluchátka a mobil jsou v každém případě naši nejlepší kamarádi. A večer zase usedneme k televizi, počítači, či elektronické čtečce, kde strávíme pár hodin před tím, než si jdeme lehnout. Poslední věc, kterou před spaním uděláme je, že si na mobilu nastavíme budíka na další den, který strávíme téměř totožně jako den předchozí.
Odpověď na otázku, jestli bych byla schopná přežít jeden den bez elektrické energie je tedy jasná. Nebyla, i když zkusit to na jeden den by bylo určitě zajímavé. Ostatně, kdybychom museli, všichni bychom si nějak zvykli žít v závislosti na denním světle a teplu z pece stojící v kuchyni. Není ale tenhle život mnohem pohodlnější?



Děkuji za přečtení mého krátkého článku určeného k zamyšlení. Jaký názor na to máte vy? 

7 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, a celý blog celkově. A moc se mi líbí tvůj design...)
    Nvadilo by ti kdybych si půjčila téma?:)

    Koukni na můj blog: http://i-am-cici.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé díky, to potěší :)
      Jasně když uvedeš zdroj, ráda si tvůj článek přečtu :) CTG

      Vymazat
  2. Já sama si to nedokáži představit, ale můj táta žil půl roku bez elektriky a bez teplé vody, protože mu popraskaly trubky. Nyní žije teda v Brně, ale v tom vesnickém domku bez výše zmíněného žije a hlídá to tam nějaký chlap. Že takto táta žil, jsem se dozvěděla náhodou, když se omylem zmínil. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ouch, nechtěla bych :D tvůj táta je fakt dobrej (y) CTG

      Vymazat
  3. Máš úžasné články a vzor blogu^^ strašne rada sem chodím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, budu se snažit stále zlepšovat aby se ti můj blog nikdy neomrzel :) CTG

      Vymazat
  4. Moc pěkný článek a blog ♥ taky píšu blog, tak pokud se chceš mrknout, případně dát taky odběr, budu moc ráda :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat