sobota 25. dubna 2015

Národní bohatství

Když se řekne národní bohatství, každému Čechovi se vybaví něco jiného. Dobré pivo, pardubický perník, či olomoucké syrečky jsou tu pro gurmány. Národní divadlo, Karlštejn, nebo třeba Karel Gott přijdou na mysl obdivovatelům kultury. Beskydy a Brdy se jako první vybaví turistům a výlety ke kladrubským koním či do Žleb k bílým jelenům ocení zase milovníci zvířat. A díky hokeji, rychlobruslení či tenisu, si na své přijdou i sportovní nadšenci.
Já za jedno z našich největších národních bohatství (kromě Troškových pohádek) považuji český humor. Ten totiž nenajdete nikde jinde na světě. Jen Češi si dokážou bezostyšně udělat legraci z politiků, celebrit, nebo i světových tragédií holokaustem počínaje a hladomorem v Africe konče. Zatímco jiné národy v době největšího smutku sklání hlavy a doufají v lepší zítřky, my hlavy natáčíme jeden ke druhému a předháníme se v tom, kdo nenadálou situaci co nejvíce zlehčí. K jeho rozšíření mimo klasické mluvené slovo už používáme i takové zlepšováky, jakými jsou například zhudebněné posměšky, satirické oběžníky určené jen do rukou pár vyvolených, nebo v posledním desetiletí i pirátské stránky na internetu, které se těší větší oblibě, než třeba internetová doména Mladé fronty DNES. Většina těchto vtípků je pochopitelně šířena anonymně, nebo minimálně pod falešným jménem, což je jeden z dalších hlavních znaků naší zlaté české povahy. Zanadávat si v hospodě u piva a pak strčit hlavu do písku.
Když tedy myslím na pojem bohatství národa, ptám se jakého národa? Toho, co si bezejmenně stěžuje na všechno a všechny v jeho okolí už jen tak ze zvyku? Toho, co se dokáže semknout jen jednou za rok při Mistrovství světa v hokeji, kterému ale fandí jen tak dlouho, dokud naši vyhrávají? A v neposlední řadě také toho, který si většinově zvolil prezidenta, k jehož volbě se o dva roky později nikdo nehlásí?
Upřímně přiznávám, že když se mě cizinec zeptá, odkud jsem, odpovídám střední Evropa a dál to nerozvádím. Dobré pivo si vybaví všichni a toho ostatního se klidně vzdám. 

Úkol do slohu na téma národní bohatství, zajímavé, že většina lidí se v průběhu psaní sklonila k lehké kritice našeho národa. Náhoda? Nemyslím si. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat